Son zamanlarda ev sahipleri kirayı almamak amacıyla iban adresini kapatarak kiracılarını temerrüde düşürebilmektedir. Peki bu durumda yasal düzenlemelere göre kiracılar, kira bedellerini nasıl ödeyebilirler?
Çoğu zaman kiracılar ile ev sahipleri arasında kira bedeli anlaşmazlığa neden olmaktadır. Kira bedelinde anlaşamayan ev sahiplerinin kiracının tahliyesini sağlamak amacıyla başvurdukları yöntemlerden biri ise kira bedelinin ödendiği banka hesabını kapatarak kiracıyı temerrüde düşürmek olmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu'nun 299. maddesine göre, kiracının borcu kira sözleşmesi karşılığı kira bedelini ödemek, kiraya verenin borcu da belli bir süre için kiralananı kiracının emrinde hazır bulundurmaktır. Kiracının kira bedelini ödememesi halinde temerrüde düşmesi ve tahliye edilmesi durumu gündeme gelmektedir.
Kiracılar, ödemede temerrüde düşmemek ve tahliyeyi engellemek için kira bedelini PTT'den konutta ödemeli olarak gönderebilirler. PTT ödemelerinin iade olması veya ödemenin ev sahibi tarafından teslim alınmaktan kaçınılması halinde kiracı Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak kira bedelini ödeyecekleri bir banka tayin edilmesi isteyebilir.
Tevdi Mahalli Tayin Davası, kiralananın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacaktır. Kiracılar banka dekontları ve gelen para iadesi ile ev sahibinin kira bedelini almaktan imtina ettiğini ispatlamalıdır. Sulh Hukuk Mahkemesi kararında hangi banka ve şubenin tayinine karar verildiği açıkça yazmaktadır. Kiracılar kararda belirtilen bankaya başvurarak iban numarası alıp kira ödemesini gerçekleştirebilirler.
Konuya ilişkin örnek Mahkeme Kararı
Yorum Yazın