Bir değişim rüzgarı geldi esti, umutlar yeşerdi heyecan geldi yeniden, yineden.
*
Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkan değişimi ülke genelinde tabanda büyük heyecan yarattı. Sihirli kelime 'değişim' in yerel seçim öncesi partiye dinamizm getirdiği binlerce belediye başkanı ve belediye meclis üyesi a. adayı başvurularından görülmektedir.
*
Değişim rüzgarının esintisinin getirdiği olumlu etkilerin sürmesi hatta kalıcı hale gelmesinin sorumluluğunun sevabı ve günahı elbette ki genel merkezin değişimi örgütlere, yönetimlere, delegelere müzmin adaylara ne kadar aksettireceğinin hünerinde yatmaktadır.
*
Genel merkez değişimi taze kanı, devir daimi, demokrasiyi ne kadar tabana yayarsa o kadar başarılı olacaktır, tabi ki bu dinamizm de yerel seçime illaki yansıyacaktır. Yerelde belediye başkan adaylarının, meclis üyesi adaylarının tabanda karşılığının önemi kadar elbetteki toplumda karşılığı da çok önemlidir, herkesin oyuna talip olunduğu için, zira toplum seçecek.. tabanın rızasını aşamayan adayında toplumda karşılık bulması elbetteki zordur.
Her kesime hitap edebilecek toplumla, halkla barışık hizmet insanlarının olması başarıyı getirecektir.
*
Yerel seçimlerde elbetteki belediye başkanı adayının kazanması kadar meclis çoğunluğunun da kazanılması önemlidir. Uygulanmayan kadın, genç kotalarından evvel - liyakat+donanım+emek+vizyon+karakter bileşiminin kotası önceliğinde sağlam bir kadro ile meclise giden seçim basarısı döşenir. Ön seçimde bazı durumlar söz konusuysa da tabanın sesi, demokrasinin ifadesi olduğu da yansınamaz.
*
Taban.. Üyenin aidiyet duygusunun yükseltilmesi çok önemli.
Bunun için.. üyenin seçimlere iştirakının artırılması, temsiliyette hakça görev alması, vermesinin önünün açılması gerek.. elbette demokrasinin (hak,hukuk,adalet,hukuk) işletilmesi de, önseçimin birer saç ayaklarıdır. Tepeden inen seçilmiş.. üyeyi, emekçiyi dikkate almamakta, değersizleştirmekte, dolayısıyla gittikçe yıpranan üye, kırılmalara, kopmalara tabanın erimesine yol açmaktadır.
Değişimse değişimde samimiyet üyenin değerlenmesinden başlar.
*
Özde değişim..
Partiye karşılıksız hizmet, emek veren partililerin dayısına değil performansa dayalı olarak, dava insanlarının ilerlemesi sağlanmalı. 5-6 dönem meclis üyeliği, yöneticilik, delegeliğe dönem kuralı getirilmelidir. Enerji, dinamizm için, demokrasi kanallarının açılması arınma, sinerji için devir daim sağlanmalıdır.
*
Liyakat sahibi, donanımlı, partinin tarihsel köklerine ve kurucu felsefesine sadık, ideolojik özü itibarıyla gerçek Chp’li, partinin tarihsel köklerine ve kurucu felsefesine sadık, ideolojik özü itibarıyla gerçek Chp’liler üst düzeylere taşınmalıdır.
*
Komisyonlar ve denetçiler..
Bir denetim mekanizması olmalı. Mesela Ankara'dan gelen abiler İl, ilçe başkan ve yöneticilerle yemek yeyip dönmemeli, üye merkezli toplantı, görüşmeler olmalı, üyeyi dinlemeli ki tabandan haberdar olunsun.
Üretken fayda getirecek kişilerden korkulup, yerleri elden gidecek diye dar kadrolarla ilerlenmeye çalışılıp (seçim çalışmalarına bile dahil edilmiyorken) bu da tabii seçim çalışmalarının verimsiz olmasına yol açıyordu, bunlara son verilip birlik ruhu aşılanmalıdır.. unutulmasın ağaç dallarıyla gürler.
*
Bir yere aday olan her yere olmamalı bakıyorsun hem ilçe başkanı aynı zamanda meclis üyesi, falanca iştirakta, filancada yönetim kurulu üyesi.. kimi yetmiyor, bir akrabası falan ilçede biri ilde yönetiminde, o da yetmez emekçi partililer madurken aile boyları (mutlu azınlık) beş kişi on kişi boy, boy belediyelerde ve aynı zamanda hep bir yerlere adaylar, bu çürümüş antidemokratik adetlere son verilip sorunlar çözümlenmeli.
*
Yıpranmamış yüzler, dönem kuralı.
Vatandaş bakıyor aynı kişiler, bıkkın, umutsuz, yinemi bunlar diyor.. yıpranmış profilleri sürekli görmek itibardan çarçur müsrifliği getirmekte. Vatandaş partiye adımını attı mı etrafında çalışınca emeğiyle ilerliyen devir daimi, demokrasi örneklerini görmeli.
*
İlla demokrasi..
Feodal toprak ağası zihniyeti bitirilmeli, ufku geniş, ilerici, performans, emek, liyakata, demokrasiye önem verenlerle yenilenmeli. Parası olan, ticaret, ihale ilişkileri olanlar siyasette cirit atanlar, çıkar ilişkilerine dayalı grift yapılar partiye zarar veren, ilerlemenin önündeki engeller kaldırılmalı. İdealist, prensip, ilke sahibi insanların önünün açılması her partinin illaki Chp'nin görevi hatta vebalidir. Sınıf farkıyla sınıf mücadelesi evvela demokrasi öncülüğünde pratiğe yerleştirilmelidir. Siyasette parasız adam gereksiz adam mantığı değil.. omurgalı, idealist, liyakatlı, örgütçü, üretken insan gerekli mantığı geçerli kılınmalıdır.
*
Delege, önseçim raptı zaptan çıkarılmalı, adaylar aktif üyelerce seçilmeli.. siyasete aile şirketi mantığı değil, demokrasiye pratikte nitelik, özde kalite gelmelidir. Gittikçe profili düşen yönetimler, listeler.. liyakatı, üç cümlelik ideolojisi, fikri olmayanlar partinin kaderini belirlememelidir.
*
Tabanla bütünleşme.
Nitelikli üye.. demokrasi diyorsak üyeye yaptırım gücü gelmeli, bin, iki bin üyem var mantığı, pasif adresi telefonu bile olmayan bindirilmiş kıtalar olmamalıdır.. üyeyi değersizleştiren, katılım zemini oluşturmayan, aidiyet duygusu veremeyen, üyeyi atıl duruma düşüren yönetim zihniyetine son verilip, değer sunan, katılımcı ruh üfleyen aidiyet duygusu mutlaka aşılanmalıdır.
*
Değişim
70'li yıllarda gençler, gençlik siyasetin, partilerin itekleyici, enerji verici, çekici gücü idi.. gençliğin önü kesildi, yaş bandı yükseldi geçitler tutuldu gençlik, kadın geriye düştü. Siyaset yaşlandı, siyasetçi yetişmiyor, gençlerin, kadınların yolu mutlaka açılmalıdır, siyaset hantallaştığından çağdaş, güncel, modern siyaset (dünya) kaçırılmaktadır, siyaset güncellenmeli..
*
Öncelik emek..
Emek öncelik fakat yetmez aklında liyakatı, ufkunda vizyonu, cebinde terazisi, yüreğinde iradesi ve elbette fikrinde partinin ilkeleri ve kurucu ruhu olmalıdır..
*
Umutlar yeşerdi..
Değişimin ayak sesleri umut vermektedir.. gerek aday bolluğu yeniden üyelerle ivme kazanan istişareler yerel seçimin bu rüzgarla başarı ile sonuçlanacağının işaretlerini vermekte, bu heyecanla başarı kaçınılmaz olur, yeterki doğru adaylarla yola çıkılsın.
*
Halka arz..
Velhasıl emeğe, partili emekçiye 'sen işçisin işçi kal' siyasetine son verilmeli.. bir işçinin Cumhuriyet Türkiye'sinde, illaki halkın partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nde çalışınca, nitelikleri sağlayınca genel merkeze kadar yükselebileceği gösterilmelidir.
İşte o zaman demokrasi şahlanır, sınıf mücadelesi taçlanır, partinin üyesi, oyları katlanır.. siz o zaman görün asıl başarıyı.
Diyen gitti hadi eyvallah.
Facebook Yorum
Yorum Yazın