Son zamanlarda, özel okullarca açıklanan yüksek zam oranlarının hukuka uygun olup olmadığı hususu tartışma konusu oluyor.
Bu yazıda, özel okul zam oranlarının kanuni sınırından bahsedeceğiz.
Hepimizin bildiği üzere 'Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile ara sınıflar için özel okul zamlarında üst sınır getirilmiştir.
Bu kapsamda, özel okullar sadece 1., 5., ve 9. Sınıflar için fiyat belirleme serbestine sahiptir. Ara sınıflarda ise yönetmelikte yapılan değişiklikle (bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz.
Bu formüle göre, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında eğitim ücretlerine yapılacak azami artış oranı %56,89 olarak hesaplanır. Bu oranın üzerinde yapılacak olan tüm artışlar mevzuata aykırı olacaktır.
Önemle belirtmek gerekir ki, azami artış oranı (%56,89) ara sınıflar ve okulda devam eden öğrenciler için geçerlidir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise için başlangıç sınıflarında artış oranına ve eğitim ücreti dışında yemek, servis, kitap-kırtasiye ve benzeri hizmetlere ilişkin zam oranına herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.
Okul Kaydının Yenilenmemesi Halinde Ne Yapılabilir?
Veliler tarafından yeni dönem için kanuni sınıra uygun olarak eğitim ücretleri yatırıldığı halde, özel okullar kayıt yenilemek istemeyebilir. Bu gibi durumlarda, Tüketici Mahkemesine başvurarak eğitim kurumuna kaydın devamını talep edebilirsiniz.
Konuya ilişkin örnek mahkeme kararında, öğrencilerin hak kaybına uğramamaları için mevcut eğitim kurumuna kaydın devamı ve eğitim almalarını sağlayacak ihtiyati tedbir kararı verilmesi yönündeki talebin kabulüne karar verilmiştir.
Yorum Yazın