türk haberler
aosb
Adana
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5

Anız hava kirliliğini kritik noktaya getirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anız hava kirliliğini kritik noktaya getirdi
Abone ol
Adana yasak olmasına karşın bu yıl da hasat sonrası yakılan mısır anızları nedeniyle duman altında kaldı.
ADANA, yasak olmasına karşın bu yıl da hasat sonrası yakılan mısır anızları nedeniyle duman altında kaldı. Kenti kaplayan sis ve deneme bonusu duman, insanların nefes almasını güçleştirdi, ev ve ofislerin içi dumandan oturulamaz hale geldi.

KRİTİK AŞAMAYA GELDİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün anız yakımı sürecinde hava kirliliğiyle ilgili yaptığı ölçümlerin sonucu açıklandı. Mısır hasadı başlamadan önce nisan ayında 35-65 mikrogram/ metreküp arasında değişen hava kirlilik oranları, 'hassas durum' olarak tanımlanan 110 ile 150 mikrogram/ metreküp seviyesine kadar yükseldi. Hava kirlilik değeri 120 mikrogram/ metreküpü aşarak uzun süre böyle seyrederse insan sağlığı açısından  'kritik aşamaya' geçilmiş olacak.

CEZASI VAR, DİNLEYEN YOK

Adana İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, anız yakan çiftçilere dekar başına 40.87 lira ceza kesiyor. Anız yakımı yerleşim bölgesi ve ormanlık alanlara yakın bölgelerde gerçekleştirilirse bu ceza 5 kat artıyor.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de denetim yapıyor. Buna rağmen mısır hasadının sürdüğü Çukurova Bölgesi'nde çiftçiler, anız yakmaktan vazgeçmiyor. Üretici örgütleri anız yakımını önlemek için sap parçalama makinesi kullanılmasını önerirken, çiftçilerin bu işlemler için primlerle desteklenmesini istiyor.
48 BİN LİRALIK CEZA KESİLDİ

Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürü Ulvi Küçük, kentte 3 ayrı noktada hava kirlilik oranlarıyla ilgili ölçüm istasyonları bulunduğunu söyledi.
Anız yakılmadan önceki nisan ayında kentteki hava kirlilik oranlarının insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlarının bulunmadığına dikkat çeken Küçük, "Bu yıl 624 dekar alan için 81 idari yaptırım kararıyla 48 bin 274 lira para cezası uygulandı. Beş ekibimiz denetim yapıyor. Hava kalitesini ölçen istasyonlar incelendiğinde anız yakımının arttığı bu ayda kirletici parametrelerinin, nisan ayına göre daha fazla konsantrasyonda olduğu görülüyor" dedi.

MASKE TAKIN, CAMLARI KAPATIN

Adana Tabip Odası Başkanı Dr, Ali İhsan Ökten, ortaya çıkan sağlık riskleri hakkında "Anız yakımı önlenmeli çünkü havadaki oksijeni düşürüyor. Çevreye ve doğaya zarar veriyor. Anız yakılması fazla hastalığa neden olabilir. Kronik rahatsızlıkları olanlar mümkünse dışarı çıkmamalı, çıkılacaksa maske takılmalı ve evlerde camlar kapatılmalı" dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Doğan da çevre ve doğayı, insan sağlığını tehdit eden anız yangınlarıyla ilgili sürekli uyarılar yaptıklarını buna karşın önlem alınamadığını belirtti.
DHA

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milli Eğitim imamından şok ifadeÖnceki Haber

Milli Eğitim imamından şok ifade

Ceyhan'ın Fetö kumpasçıları dokunulmaz mı?Sonraki Haber

Ceyhan'ın Fetö kumpasçıları dokunulmaz m...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME