NET TAMİR
aosb
Adana
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5

Limon üreticileri hasat öncesi endişeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Limon üreticileri hasat öncesi endişeli
Abone ol
TÜRKİYE’NİN LİMON İHTİYACININ YÜZDE 35’İNİ TEK BAŞINA KARŞILAYAN ADANA’DA ÜRETİCİLER YAKLAŞAN HASAT ÖNCESİ ‘İHRACAT ÖN İZİN ŞARTI’NIN KALDIRILMASINI İSTİYOR.

Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 35’ini tek başına karşılayan Adana’da üreticiler yaklaşan hasat öncesi ‘ihracat ön izin şartı’nın kaldırılmasını istiyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Eğer mayer cinsi limon yurt dışına gitmezse iç piyasaya fazla geleceğinden dolayı ağaçlarda kalacaktır. Çiftçimiz soğan ve patateste olduğu gibi hüsrana uğramasın” dedi.

Türkiye’nin narenciye üretiminin 3’te 1’ini limon ihtiyacının da yüzde 35’inden fazlasını karşılayan Adana’da limon hasadı Ağustos ayının ortasında başlayacak. Ancak korona virüs nedeniyle limon ihracatına 31 Ağustos 2020 tarihine kadar ön izin şartı getirildi. Patates ve soğanda zarar eden üreticiler şimdi de yaklaşan limon hasadı öncesi Tarım ve Orman Bakanlığından ön izin şartının kaldırılmasını talep ediyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Mayıs ayında depolarda kalan limonların belli bir kota açılarak yurt dışına gönderildiğini belirtti.

Narenciye ürünlerinde Mayıs ayındaki poyraz nedeniyle verim sıkıntısı olduğuna ancak mayer cinsi limonun veriminde bir sorun olmadığına dikkat çeken Doğan, “Bu yıl Akdeniz bölgesinin tamamında 15-24 Mayıs tarihleri arasında sıcak hava ve kuzeyden esen poyraz nedeniyle narenciye ağaçlarındaki meyvelerin çeşitlere göre bazılarında çok bazıların da az dökülme yaşandı. Mayer cinsi limon ama Haziran ayında tekrar çiçek açarak o açığı kapattı. Sadece enterdonat cinsi limonda verim az. Enterdonat cinsi limon sadece yurt dışına satıldığı için onun iç piyasa ile ilgisi yok. Ancak mayer cinsi limon hem iç hem de dış piyasaya gittiği için bu limonun mutlaka yurt dışına gönderilmesi gerekir” diye konuştu.

Üreticilerin soğan ve patateste olduğu gibi sorun yaşamamasını istediklerini belirten Doğan, “Eğer ‘ihracat ön izin şartı’ olursa limon çiftçinin elinde kalır ve zarar eder. Çiftçinin zarar etmemesi için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den biran önce ‘ihracat ön izin şartı’nın kaldırılmasını talep ediyoruz. Eğer limon yurt dışına gitmezse iç piyasaya fazla geleceğinden dolayı ağaçlarda kalacaktır. Çiftçimiz soğan ve patateste olduğu gibi hüsrana uğramasın” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Doğan, limonun fiyatının geçen seneye göre bir miktar artarak hasat sırasında 2 ile 2 buçuk lira arasında satılacağını beklediklerini kaydetti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uyuşturucu satıcısı hükümlüler yakalandıÖnceki Haber

Uyuşturucu satıcısı hükümlüler yakalandı

Adana Güçbirliği Vakfı’nda yeni başkan Yüksel YavuzSonraki Haber

Adana Güçbirliği Vakfı’nda yeni başkan Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME