Abone ol
25 yıldan fazla zamandır günde en az bir paket sigara içiyorum. Son zamanlarda doğa yürüyüşlerine katılmaya başlamıştım.
15-20 km.lik parkuru patika yollardan ve bayır çıkarak yürüyorsunuz. Sigara içmeyenler parkuru bizden bir saat önce tamamlayıp mola noktasına ulaşıyorlar, biz sigara içenler hep en arkada yürüyüşü tamamlıyorduk. Bu yürüyüşlerin birinde bayırı çıkarken nefes nefese kaldım, nefesimi alamadım ve bayılacak gibi oldum. Sigara içtiğim için düştüğüm durumdan ve sigaranın bu denli esiri olduğum için kendimden utandım. O an "bırakacağım ben bu sigarayı" diye kendi kendime söz verdim. Akabinde üç gün bıraktım fakat dördüncü gün tekrar başladım. Sigara 25 yıl beni esir almış keyfince benim sağlığımla oynamış, ben de güle oynaya buna izin vermiştim. Acaba ciğerlerimde bir kitle mi var? Neden dağ yürüyüşünde bir tek ben fenalaştım diye düşünüp doktora gittim. Akciğer filminde çok şükür kötü bir şey çıkmadı fakat doktor: "4-5 senen var koah hastalığına doğru gidiyorsun" dedi. Sigarayı bırakmayı denememe rağmen bırakamadığımı söyleyince de bana bir ilaç önerdi. Meğer doktorun kendisi de bu ilaçla sigarayı bırakmış. (İlacın adını vermem etik olmaz)
Netice de hemen ilacı eczaneden aldım ve kullanmaya başladım. Sigara içerek sigarayı bırakıyorsunuz harika bir ilaç. İlaç nikotin içeriyor ve hem sigara içip hem de dışardan nikotin aldığınız için bir süre sonra sigaradan tiksinmeye başlıyorsunuz. İlaca başladıktan on gün sonra tiksinti geldi ve ertesi gün sigarayı bıraktım. Bırakış o bırakış. Yalnız eczacının tavsiyesi ilacı üç ay kullanmanız gerektiği. Sigarayı nasıl olsa bıraktım diyerek ilacı da bırakırsanız tekrar başlama riski var. Bir çok kişi ile konuştum. Meğer çok kişinin bu ilaçtan haberi varmış bir tek ben duymamışım. İlaca rağmen tiksine tiksine sigara içtim bırakamadım diyen de var, benim gibi bırakan da çok. Önce sigarayı hayatınızdan çıkarmayı istemeniz ve kararlı olmanız gerekiyor. İlacın depresyonu artırıcı ve başka yan etkisleri var. Çok şükür ki bende hiçbir yan etki yapmadı. İlaç biraz pahalı ancak toplum sağlığı merkezinde doktora reçete ile yazdırarak ücretsiz temin etme imkanınız da var. Kaldı ki sigaraya aylık ödediğimiz para da aynı tutarda ya da daha fazla.
Benden sonra, öğretmen olduğum okulda bir kişi daha ilaçla sigarayı bıraktı. Bir kaç kişi de benim sigarayı bırakmamdan ilham alıp ilaç kullanmadan sigarayı bıraktı. Neticede ilaçla ya da ilaçsız sigarayı bırakmak gerekiyor. Nereye kadar sigara içeceğiz? Sonuçta bir hastalık gelir, biz bırakmasak dahi sigara kendini bize bıraktırır. Kaldı ki yakın akraba ve çevremizde sigaraya bağlı akciğer kanserinden sevdiklerimizi kaybetmedik mi? Sigarayı bırakalı henüz iki ay olmasına rağmen hayatıma getirdiği sağlık ve konforu birebir ve doya doya yaşıyorum. Okulda derse giderken üçüncü kata geldiğimde tıkanıp kalıyor, bekliyordum. Şimdi durmaksızın çıkabiliyorum. Sigaraya bağlı sesimin hep kısık olması beni çok üzüyordu. Çünkü yıllarca öğretmenler korosunda korist ve solist olarak yer almış biri olarak bu duruma içerliyordum doğrusu. Netice de sesimin kısık olması da sigarayı bırakınca kendiliğinden düzeldi. Sigara içenler bilirler nefesiniz ve ağzınız, üstünüz kötü kokar. Şimdi bu anlamda da etrafımı rahatsız etmiş olmuyorum.
Kısacası sigarayı bıraktığım için, sigarasız bir hayata merhaba dediğim için çok mutluyum. Yaşam konforumu ve sağlığımı geri kazandım, sigarayı ben esir aldım. Sigara içen herkese ilaç kullanarak ya da ilaçsız bırakmalarını tavsiye ediyorum. İlacın kullanımı ile ilgili benden bilgi almak isterseniz mail adresimi aşağıda bulabilirsiniz. Unutmayalım bir gün herkes sigarayı bırakacak ya da bırakmak zorunda kalacak! Bol şans ve sevgiler. (E-Posta adresim: [email protected])
Yorum Yazın