NET TAMİR
aosb
Adana
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5

Yoğurdun kaymağını ihracatçı yiyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Yoğurdun kaymağını ihracatçı yiyecek
Abone ol
Yoğurdun kaymağını ihracatçı yiyecek..

Sofraların vazgeçilmezi, yemeklerin baştacı yoğurt son dönemde ihracatçısının da yüzünü güldürmeye başladı. Yakın zamana kadar yoğurt ihracatı çok düşük seviyelerde gerçekleşirken son yıllarda bu durum tersine döndü. Türk yoğurdu her ne kadar yurtdışında markalaşma sorununu hala aşamasa da ihracat gelirlerinde yaşanan bu artış gelecek için umut vaat ediyor.

Türkiye’de yoğurt yemeklerin yanında mutlaka yer alması gereken önemli bir besin kaynağı. Yurtdışında ise popülariteye sahip değil. Fakat bu algı yavaş yavaş yıkılıyor. Birçok ülke Türk yoğurdu ile tanışmaya başladı. Türk ihracatçısı markalaşma sorunu ortadan kalkarsa bugün elde edilen gelirin kat kat fazlasına ulaşılabileceğine inanıyor. 

İKİ YILDA GELİR ARTIŞI 2 KATINI AŞTI 

Türkiye gıda ürünleri ihracatında pek çok sektörde rekorlar kırıyor. Yoğurt ihracatı da rekor kırılan alanlardan biri olarak göze çarpıyor. Her ne kadar yoğurttan elde edilen gelirin ihracat içerisinde payı oldukça düşük olsa da uzun vadede talebin oldukça artacağı net olarak gözlemlenebiliyor. 2022 yılının Ocak ve Kasım aylarını kapsayan ilk 11 aylık döneminde Türkiye yoğurt ihracatından 4.348.437 dolar ihracat geliri elde etti. Koranavirüs pandemisinin tüm dünyayı sardığı ve küresel ihracatın sekteye uğradığı 2020 yılında ise Türkiye’nin yoğurt ihracatı 1.845.851 dolar olarak gerçekleşmişti. Veriler gösteriyor ki Türkiye yoğurt ihracatında büyük bir sıçrama yapmış. Ayrıca Türk yoğurdu Almanya’dan ABD’ye kadar çok geniş bir coğrafyada talep görüyor.

BORİS VOLFMAN; MARKALAŞMA SAĞLANIRSA YOĞURT İHRACATI PATLAMA YAPAR”

Gıda üretimi ve uluslararası gıda ticareti alanında otorite olarak kabul edilen Boris Volfman; “Yoğurt Türk insanı için oldukça önemli bir besin. Bugün herhangi bir evin sofrasından lüks bir restoranın menüsüne kadar her sofrada kendine yer bulabiliyor. Türkiye’de durum bu fakat aynı durum dünya için geçerli değil. Dünyada yoğurda olan talep Türkiye’deki gibi yüksek değil. Özellikle batılılar beslenme alışkanlıkları gereği bu tarz bir ürünü çok fazla tüketmiyor. Bu sebeple üründe inovasyona ihtiyaç var. Belki sokak lezzetleri ile birlikte tüketilebilecek bir format düşünülebilir. Ayrıca bir de Greek yoğurt meselesi var. Bugün Avrupa ya da ABD’ye gidin yoğurt dediğinizde insanların aklına ilk olarak Greek yoğurt gelir.  Bunun en temel sebebi Yunanların yoğurt konusunda dünyada markalaşmayı başarmış olmaları. En ünlü marketlerin raflarında yer almak ve insanların talepte bulunması için gereken şey markalaşmadır. Bu kısa sürede olacak bir şey değil. Fakat sosyal medyanın hayatımızın her alanına sirayet etmesi sayesinde özellikle influencer iletişimiyle çok ses getirecek çalışmalar yapılabilir" dedi.

Boris Volfman "Gerçekçi olmak gerekirse Türk yoğurdu hala birçok yabancı ülkede Türk marketlerinde satılıyor. Yahut Türk nüfusun yoğun olduğu yerlerde yabancı marketlerde satılıyor. Üstelik sadece Avrupa ve ABD’de değil bugün Asya ülkelerine örneğin Endonezya’ya da gittiğinizde Türk yoğurdunun pek bilinmediğini Greek tarz yoğurtların tüketildiğini görürsünüz. Fakat bu ihracatçı için aşılamaz bir engel değil. Devletin de desteği ile Türk yoğurdu çok daha iyi bir şekilde tanıtılabilir ve pazarlanabilirliği artırılabilir. Özellikle Güney Amerika ülkeleri bu konuda oldukça avantajlı bir pazar olarak göze çarpıyor. Zaten son yıllarda ihracat gelirlerinin %’de 100‘ün üzerinde artış göstermesi de bir sürpriz değil.” şeklinde konuştu.

ÜRETİM VE NAKLİYE SÜREÇLERİ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Bir süt ürünü olan yoğurdun üretimi, tüketileceği bölgelere nakliyesi ve satışa sunulduğu alanda muhafazası da oldukça önem taşıyor. Aksi durumda hem tüketilecek ürünün kalite ve tadında düşüş hem de sağlık problemleri ortaya çıkabilir. İhracatçıyı zorlayan en önemli konulardan biri de bu olarak göze çarpıyor. 

BORİS VOLFMAN'DAN DEPREM BÖLGESİNE 1 MİLYON TL'LİK YARDIM

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık büyük depremlerden sonra, Boris Volfman harekete geçti. Depremin ilk anında nakdi değeri 1 milyon TL’yi geçen battaniye, ısıtıcı ve erzak yardımı yapıldı. Konuyla ilgili Boris Volfman, “11 ilde gerçekleşen bu büyük depremlerde yaşanan acıları üzüntüyle takip ediyoruz. Biz de ilk anlarda üzerimize düşeni yapıp yardım seferberliğinin bir parçası olduk. Bölgedeki yaraların hızla sarılması ve eski güzel günlere dönülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir plan çerçevesinde yardımlarımız devam edecek” dedi.

Boris Volfman Kimdirdir: Gıda üretimi ve uluslararası gıda ticareti alanında yazılar kaleme alıyor. Yazılarında çiftçiler için yeni teknikler, ürünler bazında pazar araştırmaları ve gıda ihracatındaki gelişmelerle ilgili sektörel bilgilendirmeler yapıyor. Kendisi de bir gıda ihracatçısı olan Boris Volfman, özellikle Rusya, Ukrayna ve İsrail’e meyve – sebze ihracatı yapıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Deprem Sonrası Adana'da Müstakil Evlere büyük ilgiÖnceki Haber

Deprem Sonrası Adana'da Müstakil Evlere...

Sağlık Sen üyeleri TOKİ müjdesi bekliyorSonraki Haber

Sağlık Sen üyeleri TOKİ müjdesi bekliyor

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME