türk haberler
aosb
Adana
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5
Azmi ERTAN

Azmi ERTAN

Mail: [email protected]

Cam Filmi' yasağı ve ÇEAŞ vurgunu

Adnan Kahveci'nin maliye bakanlığı döneminde Çukurova Elektrik hisselerinde büyük bir sahtecilik yaşanmıştı. O dönemde güvenlikli hisse senedi kağıdı uygulaması yoktu, Adana'da bir matbaada basılıyordu. 

Halen MHP'den belediye meclisi üyeliği yapmakta olan M.H'nin ortağı, 90'lı yıllarda ÇEAŞ hisselerinin sahtesini yaparak tüm ülkeye sürmüştü, büyük panik yaşandı. Küçük yatırımcı sahte şüphesi ile dişinden tırnağından arttırarak edindiği hisseleri su fiyatına elinden çıkardı. Rakamsal seviyesi yerlerde dolaşan senetler gizli bir el tarafından toplanmakta gecikmedi.

Dönemin Maliye Bakanı kamuoyunu 3 gün beklettikten sonra, ÇEAŞ hisse senetlerinin devlet güvencesi altında olduğunu açıkladı. Resmi açıklama ile gerçek değerinin de üzerine çıkan hisseler bir kez daha, ama, 'tavan fiyattan' piyasaya sürüldü. 

Kazanan spekülatörler, kaybeden ise halk oldu. Birikimini, katık etmek isteyen dar gelirli insanlar her zamanki gibi hayallerinin üzerine soğuk su içmek zorunda bırakıldı. Ek gelir beklerken evdeki bulgurdan oldular.

* * *
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  geçen yıl 26 Ekim'de bir genelge yayınlayarak, araçlarda uygulanan cam filmi yasağının 26 Ekim 2017'de yürürlükten kaldırılacağını duyurmuştu. İnsanlar da buna güvenerek araçlarına filim taktırdı.
Aynı bakanlık yasağın kalkmasına sayılı günler kala, yeni bir açıklama yaparak, uygulamanın yeniden yasak kapsamına alındığını duyurdu. 
Beraberinde gelen trafik cezalarının tehdidi altında şaşkına dönen halk, koşar adım film söktürme furyasına katılmak zorunda kaldı.

Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş, 1 Kasım 2017’de yürürlüğe giren yasağın, araçlarında cam filmi bulunan 5 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirtti. Ortalama cam filmi taktırma maliyetinin 150 ila 500 lira arasında olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’de cam filmi taktırmak için harcanan tutarın 750 ila 2 milyar 500 milyon lirayı bulduğu ortaya çıkıyor.
Yasakla birlikte camlarındaki filmleri söktürmek için ortalama 150 lira ücret ödemek durumunda kalan 5 milyon araç sahibinin cebinden bu kez de 750 milyon TL çıkmış oluyor.

26 Ekim 2016'daki genelgeye güvenerek stok ve yatırım yapan esnafın hali ise ayrı bir trajedi konusu..

* * *
Cam filmi konusu ile ÇEAŞ olayı arasında büyük benzerlikler var.
Feryat figan tepki veren halkın sesine günler sonra cevap verildi, paniğe kapılan azımsanmayacak bir kitle, bu amaçla uzun kuyruklar oluşturdu.

Cumhurbaşkanı tepkileri dikkate alarak olaya el atınca sular duruldu. Bu arada olan vatandaşın sokağa attığı paralara oldu.
Demokratik hukuk devletinde, halkı ters köşeye yatırıp mağdur eden siyasiler el çektirmeye fırsat vermeden istifa eder. Oysa ki, ÇEAŞ olayından sonra, ne Adnan Kahveci bu nedenden ötürü bakanlığı bıraktı, ne de Fikri Işık'ta böyle bir eğilim görülüyor/görülecektir. 

Olan esnafa ve binlerce insanın sokağa attığı paraya oldu.

Kitabe-i Seng-i Mezar,
Yazık oluyor Süleyman efendi'ye..
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME