NET TAMİR
aosb
Adana
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5
Azmi ERTAN

Azmi ERTAN

Mail: [email protected]

Sözlü Çiftliğindeki Veremli İnek Sütleri ÜLKER'e mi Satıldı?

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz karakuş 17 Eylül 2012 günü yaptığı basın toplantısında, Hüseyin Sözlü’nün aile şirketi Sözlü Tarım Ltd. Şti’ne ait çiftlikte 186 inekte tüberküloz hastalığına rastlanıldığını söyledi. (Basın Kuruluşlarından...)

Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Amir Sarı bu kapsamda görevden alınarak Adana’da pasif bir göreve getirildi. İlçe Tarım Müdürü Sarı görevi ihmalle suçlanıyor.

Uzmanlara göre, Sözlü çiftliğinde tespit edilen tüberküloz ani gelişen bir hastalık değil. Bu olayın uzunca bir geçmişi var. 
Sözlü çiftliğinde beslenen ineklerin kesim için Et ve Balık Kurumu Kombinesine gönderildiği iddia ediliyor.
EBK’da kesilen etler çeşitli şekillerde sofralarımıza konuk oluyor, sizler bizler de afiyetle yiyoruz.

ÜLKER grubuna bağlı KAHRAMANMARAŞ' daki AK Gıda firması ise Sözlü çiftliğinin en büyük süt alım merkezlerinden…
İneklerden sağılan sütler ÜLKER etiketi ile kutulanarak tüketime sunuluyor, maile lıkır lıkır içiyoruz…

Suçu günahı olmayanları yakmamak adına
titiz araştırmalarımız oldu.
ÜLKER Grubu telefonlarını onlarca kez aradık, kim dinlediyse ilgisiz birilerine bağladı, muhatap bulamadık. 
ÜLKER Gıda’nın K. Maraş’taki fabrikasında da her defasında pozisyonu belirsiz aynı erkek sesine takıldık, sonuç alamadık...

Tam da pes etmişken,
E-çağın modern icatlarından web sitesi aklımıza geldi. Firmanın internet sayfalarındaki iletişim formuna konumuzla ilgili sorular ekledik, bilgilenmek isteğimizi yazdık.
Birkaç gün sonra  ‘Hande’ isimli bir hanımefendiden telefon aldık.
Konuyu kendisine kısaca özetledik…

Hande Hanım bizi dinledikten sonra, "Adana Tarım İl Müdürlüğünden resmi yazı gelir gelmez, malum yerden süt alımını kestik" dedi.

Yanıtımız Şu Oldu:
- ÜLKER grubu gibi güçlü bir firmanın süt alımını karşı tarafın insafına terk etmeyecek bir sistem kurması ve de bu yönde ileri bir adım atarak halka karşı olan sorumluluğu hissetmesi gerekirdi. Neticede satışın nihai noktasında Ülker Grubunun adı ve markası var. Türkiye’nin dört bir yanından binlerce ton süt alan bir kuruluşun yüksek teknolojili laboratuarın da olması gerekmez mi? Tarım İl Müdürlüğünden resmi yazı geldiğinde süt alımına son verdiğinizi söylüyorsunuz. Bu ifadeden, Sözlü Firmasından çok daha önceki tarihlerden itibaren bir hayli miktarda süt aldığınız anlamı çıkmaz mı? Kaldı ki, hayvan sağlığı uzmanları tüberküloz’un ani gelişen bir hastalık olmadığını, başlangıç ve gelişme sürecinin uzun bir sürece matuf olduğunu belirtmektedirler. Ceyhan İlçe Tarım Müdürünün görevden alınma gerekçesi ‘görevi ihmal’ olduğuna göre, sonuç itibarı ile ortaya, süt veren ineklerde oluşması kuvvetle muhtemel tüberküloz hastalığı çok daha önceden başlamıştır denilse yanlış bir ifade kullanılmamış olur, öyle değil mi?-

Hande Hanım dün (Salı günü) bizi yeniden aradı. Yapacağımız haberde Ülker adının yer alması durumunda marka değerinin zarar görebileceğini söyledi. Biz de amacımızın ÜLKER'e zarar vermek olmadığını ancak olayda adı geçen iki tarafında sıradan isimler olmadığını, olayın hem yüksek seviyede ‘haber değeri’ taşıdığını, hem de bu haberi okuyucularımız ile paylaşmanın ‘kamuoyuna olan sorumluluğumuzun bir parçası’ olduğuna işaret ettik.

Gelelim konunun odak noktasına:
Devletin resmi kayıtlarında şu bilgiler mevcut;

1- Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye ait olduğu bizzat İlçe Kaymakamı Gürbüz Karakuş tarafından açıklanan çiftlikte 186 adet ileri derecede tüberküloz mikrobu taşıyan inek tespit edildi.
2- Olayda İlçe Tarım Müdürü Amir Sarı’nın ihmali olduğu kesin biçimde anlaşıldı. Sarı’nın, emrinde çalışan veteriner hekimleri çiftlikteki hayvanları kontrolde görevlendirmekten kaçındığı belirlendi. ‘Görevi İhmal’ suçu işlediği belirtilen Sarı’nın bunu çıkar karşılığı yapıp yapmadığının henüz netlik kazanmadığı açıklandı.
3-Karantina altına alınan çiftlikten l adet tüberkülozlu ineğin kesilmek üzere kesimhaneye götürülürken güvenlik güçleri tarafından ele geçirildiği belirtildi.
4-Sözlü çiftliğinde görülen tüberküloz hastalığı nedeni ile ilçe hıfzıssıhha kurulu tarafından ele alınan rapor sonucunda:
a)İlçede karantina uygulaması başlatıldı.
b)Çiftlikte hayvan kesimi yasaklandı.
c)Süt satışının yapılamayacağı kararlaştırıldı.

Bu karardan çok önce tüberküloz hastalığına yakalandığı belirtilen ineklerin etlerinin EBK’na gönderildiği, hastalıklı ineklere ait sütlerin ise ÜLKER Grubuna bağlı AK Gıda tarafından satın alınarak tüketime sunulduğu öne sürüldü.

Sonrası malum...
Son söz kamuoyunun,
Diğer bir ifade ile,
Halkın bizzat kendisinin...


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME